Blog

21e-eeuwse vaardigheden en het ondernemerschap

maandag 20 januari 2020

21e-eeuwse vaardigheden in het onderwijs en ondernemerschap

 

Smartphones, tablets, laptops en andere gadgets zijn niet meer weg te denken uit ons leven. Van kleins af aan groeien kinderen op met deze aandacht slurpers in een snel veranderende (digitale) wereld.

Om de kinderen klaar te stomen voor een constant veranderende toekomst waarin digitalisering een belangrijke rol speelt, komt er steeds meer aandacht in het onderwijs voor de '21e-eeuwse vaardigheden.' Deze vaardigheden hebben de kinderen nodig om succesvol deel te nemen in de maatschappij van de toekomst.

Een maatschappij waarin digitalisering, individualisering en globalisering aan de orde van de dag zijn. Niet gek dus dat (basis)scholen steeds meer aandacht geven aan deze vaardigheden in hun lesprogramma’s.

21e-eeuwse vaardigheden wat zijn dat eigenlijk?

Leuk joh, die 21e-eeuwse vaardigheden. Maar welke zijn dat dan? We sommen het voor je op:

  • Samenwerken
  • Kritisch denken
  • Creatief denken
  • Probleem oplossen
  • Mediawijsheid
  • ICT-basisvaardigheden
  • Zelfregulering
  • Sociale en culturele vaardigheden
  • Computational thinking
  • Informatie vaardigheden

Ondernemerschap en de 21e-eeuwse vaardigheden

Als ondernemers herkennen we deze vaardigheden. Dagelijks ben je bezig met plannen, vooruit denken, je creativiteit loslaten op aanbod en problemen oplossen. Bovenal ben je bezig om relevant te blijven. Kortom, de 21e-eeuwse vaardigheden gebruik je ook bij het starten en runnen van een succesvol bedrijf!

De Masterclass

Onze kennis en kunde hebben we gebundeld in een prachtige Masterclass. In de Masterclass maken leerlingen van groep 7-8 kennis met ondernemen én werken tegelijk aan hun 21e-eeuwse vaardigheden.

De Master, oftewel ervaren ondernemer, begeleidt de kinderen in 8 lessen van idee naar bedrijfsplan en van (virtuele) crowdfunding tot pitch op het podium. Het programma loopt van februari tot en met mei. Of eigenlijk tot en met juni, want op 3 juni staan 7 finalisten te shinen op een mooi podium in Noord Holland. De finalisten pitchen hun start-up voor het publiek en de ogen van de deskundige jury.

Doet jouw school al mee?

Ben je enthousiast en lijkt het je leuk ons programma op jouw school te krijgen? Of kun je ons in contact brengen met basisscholen waar we de Masterclass kunnen geven?

Neem dan contact met ons op via info@ontluikend-ondernemen.nl of download de brochure hier. We komen graag langs voor een kennismakingsgesprek.

PS Wil je laagdrempelig kennismaken met de Masterclass? We hebben een inspiratiesessie waarin de klas in twee uur kennismaakt met het ondernemerschap.

[Afbeelding '21e-eeuwse vaardigheden’ via SLO/Kennisnet, 2015’]