Blog

Het bestuurstafelgesprek als ondernemers onder elkaar

zaterdag 22 februari 2020

Bestuurstafelgesprek Ontluikend Ondernemen 2019

Het bestuurstafel gesprek  

Als de Ontluikende Ondernemers op 3 juni het podium betreden denken ze maar aan één ding: Winnen! Want dan krijgen ze niet alleen de trofee maar gaan ze op excursie naar het bedrijf van een bekende ondernemer. Ze schuiven aan aan de bestuurstafel en gaan met de ondernemer in gesprek over het ondernemerschap en hun (fictieve) bedrijven. Als ondernemers onder elkaar!

Tijdens het gesprek vragen ze de ondernemer het hemd van het lijf. De ondernemer stelt ook vragen aan de kids. Bijvoorbeeld over wat ondernemen nou precies betekent. Wat de kinderen hebben geleerd tijdens de Masterclass Ontluikend Ondernemen. Maar ook , de vraag of ze überhaupt ondernemer willen worden. Want ondanks dat ze ondernemersvaardigheden (oftewel 21e-eeuwse vaardigheden) hebben geleerd wil dat niet zeggen dat ze ook écht ondernemer willen worden.

Kortom: ondernemer en ontluikende ondernemers leggen elkaar het vuur aan de schenen.  

Maar hoe werkt zo’n bestuurstafel gesprek nou? 

LEERKIDS is de winnaar van de Masterclass Ontluikend Ondernemen 2019. De ontluikende ondernemers schoven aan bij de bestuurstafel van Daan van der Vorm. Hij is de baas van het 100-jarige bedrijf VORM. De Alkmaarse scholieren van groep 7 en 8 van de OBS De Zes Wielen stapten vol enthousiasme de bestuurskamer binnen.  

Het bleek een wel heel bijzondere locatie te zijn! Want zoals je kunt verwachten bij een bouwbedrijf was de directiekamer eigenlijk een directiebouwkeet. En ook nog eens midden in de Houthavens van Amsterdam! VORM werkt daar namelijk aan de bouw van een nieuwe hotspot.  

Projectleider Rick steekt enthousiast van wal en zegt: “als het water 30 centimeter stijgt, dan liggen deze ramen onderwater. Hoe mooi is dat!”  De kinderen keken hun ogen uit en waren door het dolle toen ze heuse goodiebags kregen van directeur Daan. In de goodiebag zat onder andere een mini verrekijker. De kinderen keken ermee naar de toekomst van Amsterdam. Of zouden ze stiekem speuren  naar kansen voor hun eigen onderneming ;) ?

 

Ontluikend Ondernemen 2019

 

Investeren en andere zaken die bij ondernemen komen kijken

De eerste vraag van Daan was gelijk on-point. Hij vroeg de kinderen: “Wat is ondernemen?” En toen werd het gesprek serieus. Daan blijkt een ras-ondernemer, eindbaas én heeft geen stropdas om! Daan kocht het bedrijf van zijn vader. Zo gaat dat een familiebedrijven en de overname is misschien wel zijn beste zakelijke beslissing ooit. “Ik voel me écht ondernemer. Onlangs hebben we weer een bedrijf gekocht. We hebben nu bijna €500 miljoen omzet en ruim 400 medewerkers”. 

“Wat ik verdien stop ik graag weer in het bedrijf.” Iemand vraagt wat Daan verdient, waarop hij natuurlijk de winst van het bedrijf noemt, want hij is 100% eigenaar. Logisch, toch? Vervolgens komen de vragen sneller want het gaat om het grote geld: “Woont u in een villa? Kent u beroemde mensen?” De Master van LEERKIDS Richard en initiatiefnemer van de Masterclass Peter proberen de kids zo nu en dan in ‘t gareel te krijgen. Gelukkig geeft Daan onverstoorbaar antwoord op alle vragen.  

Wordt LEERKIDS een échte onderneming?

Als Daan vraagt of de kinderen ondernemer willen worden blijkt dat niet alle kids direct staan te springen. Aan tafel zaten een architect in wording, een uitvinder, een wetenschapper en zelfs eentje die achter ieders rug om LEERKIDS misschien wel echt wilde starten. Daan reageert gevat “Maar nu je dit zegt, weten we het toch?” De sluwheid moet blijkbaar nog ontwikkeld worden.

“Slim zijn en goed je best doen op school” adviseerde Daan. Met twee universitaire studies achter de rug mag hij dat zeggen. “En heb je de studies ook afgemaakt” is de ad rem, kritische vraag van de kinderen. Want echte ondernemers maak je niet gek. Daan glimlacht en gaat verder: “Hard werken hoort daar ook bij. 24/7. Met zondags tijd voor het gezin.” Je ziet een aantal schudden met hun hoofden; dát zijn ze echt niet van plan.  

Als ondernemer heb je dus veel vrijheid om je eigen keuzes te maken maar die vrijheid gaat hand-in-hand met verantwoordelijkheden voor je bedrijf, medewerkers, en iedereen met wie je samenwerkt. Ook voor het milieu. “En daarom hebben we ook werkfietsen, bouwen we energieneutraal en misschien nog beter dan dat... gaan de woningen niet meer op gas”, vertelt Daan vol trots. 

 

LEERKIDS en directeur Daan 

De kinderen vertelden over hun start-up en dat ze in de Masterclass geleerd hadden over klanten, producten, geld en pitchen. Precies zoals in het echte leven van een ondernemer. Want ook Daan blijkt wekelijks te pitchen. Hij probeert allerlei gemeenten en andere belangrijke partijen over de streep te trekken om met zijn bedrijf zaken te doen. 

 

Na het gesprek 

“En nu naar buiten!” riep Rick. Het was de hoogste tijd voor een rondleiding en fotoshoot. Je loopt immers niet elke dag over een zon overgoten bouwcomplex. Met eigen ogen bekeken de kinderen het mega project ‘VORM, de toekomst van de Houthavens van Amsterdam.’ Bart, de leerkracht van de kinderen, Richard de Master, Peter en de Ontluikende Ondernemers van LEERKIDS Moestafa, Steven, Ties, Jascha, Anne, Isabel en Jens keken hun ogen uit

 

De toekomst van de Ontluikende Ondernemers

De kinderen gingen stuiterend van inspiratie terug naar huis. Sommige kids maken zich klaar voor hun start als ondernemer en anderen hebben belangrijke ondernemersvaardigheden geleerd die ze in hun toekomstige carrière goed van pas komen. Heel veel dank aan Daan en Richard voor dit onvergetelijke bestuurstafel gesprek als ondernemers onder elkaar.  

 

Ontluikend Ondernemen Leerkids winnaars 2019

 

Bestuurstafelgesprekken van de afgelopen jaren

Al sinds 2014 organiseren wij de bestuurstafelgesprekken. In 2014 vond het eerste bestuurstafel gesprek plaats bij RABO Zaanstreek. In 2015 schoven de kinderen aan bij Dick Burger. Deze succesvolle multi-passionele ondernemer en investeerder heeft meerdere bedrijven waaronder mobiele-toiletverhuurbedrijf BUKO.  

Het volgende jaar gingen de Ontluikend Ondernemen winnaars op bezoek bij Dennis Straat wethouder Economische Zaken van de gemeente Zaanstad. Al is hij in zijn dagelijks werk meer bestuurder dan ondernemer, gaat zijn aandacht en hart toch uit naar ondernemers in zijn regio. Hij werd immers niet voor niets wethouder Economische Zaken. 

In 2018 pakte Willem van der Leegte van VDI het bestuurstafelgesprek professioneel aan. Hij presenteerde zijn enorme bedrijf via een mooie PowerPoint en de kids zaten op het puntje van hun stoel. De toer-en-loer vonden ze stiekem nóg leuker. Als kers op de taart gingen ze ook nog eens naar huis met een echte dopper waterfles.  

Nu zijn we erg benieuwd. Welke ondernemer raad jij aan voor het bestuurstafelgesprek van 2020? 

Laat het ons weten per mail of via Instagram

PS Lijkt het jou leuk om een klas te begeleiden dan horen we ook graag van je.