Blog

Impact maken als ondernemer via vrijwilligerswerk

maandag 20 juli 2020

Impact maken als ondernemer via vrijwilligerswerk

De ondernemers vinden het leuk om kinderen enthousiast te maken voor een leven als ondernemer. Ze laten ervaren dat een ondernemende houding belangrijk is. Het maakt daarbij niet uit of je nou voor jezelf begint of een carrière in het bedrijfsleven ambieert. Dit horen we vaak als reden waarom onze Masters voor de klas zijn gaan staan. 

Waarom ondernemerslessen op de basisschool zo belangrijk zijn  

Tijdens de gastlessen gaat de Master met de leerlingen uit groep 7 en 8 in gesprek over het ondernemerschap. Ze helpen de kinderen bij het plannen van hun fictieve start-up. De leerlingen werken zo ook gelijk aan hun 21e-eeuwse vaardigheden. Deze vaardigheden staan centraal in het onderwijs en helpen de kinderen voorbereid te zijn op een snel veranderende wereld. 

Vrijwilligerswerk als ondernemer, leuk voor jezelf én voor de kinderen!

We bedoelen hier niet het soort ‘vrijwilligerswerk’ waarbij je gratis werk levert aan (potentiële) klanten. Als vrijwilliger bij Ontluikend Ondernemen verzorg je als Master een gastles aan leerlingen in groep 7 en 8 op de basisschool. Je leert (nieuwe) didactische vaardigheden, maakt op een andere manier kennis met het basisonderwijs en helpt de kinderen om een ondernemende houding te ontwikkelen. Daar houdt het niet bij op. Je bent ook gelijk aan het netwerken. De kinderen leren jou en je bedrijf kennen. Wie weet vertellen ze thuis enthousiast over wat ze van je leren en jouw rol daarin. Als ze wat ouder zijn kloppen ze misschien bij je aan voor een bijbaan of stage.  

Het vrijwilligerswerk is ook flexibel. In overleg met de leerkracht bepaal je zelf wanneer je de gastlessen geeft. 

De details, wat ga je precies doen?

In de masterclass werken de kinderen in 8 lessen aan hun start-up. De lessen starten in het voor- en najaar en worden verspreid gegeven over vier maanden. De kinderen gaan met jouw hulp aan de slag om een beknopt ondernemersplan te schrijven en ze leren pitchen als een pro. Ze organiseren een virtuele crowdfunding en hebben maar één doel: hun start-up pitchen op het podium tijdens de landelijke Grande Finale.

Het gaat namelijk niet alleen om de eer! Ze kunnen ook een bedrijfsbezoek winnen bij een bekende ondernemer. Als Master ga je natuurlijk met ze mee. Je bent dus betrokken bij het hele proces van idee tot deelname aan de finale. Als jouw team wint ga je mee. 

Business plan, marketing, pitchen als een pro en shinen op het podium 

In groepjes bedenken de leerlingen een tof bedrijfsidee en gaan aan de slag met hun ondernemersplan. Ze bedenken een naam, bepalen hun ideale klant, de verkoopprijs van het product en uiteraard checken ze of het ook nog wat oplevert. Hoe gaan ze hun klanten bereiken en hoe gaan ze de verkoop sluiten? Precies dezelfde vraagstukken waar jij als ondernemer tegenaan loopt en dus veel kennis over kan delen. 

Tijdens de finale strijden de 7 beste start-ups voor de Ontluikend Ondernemen trofee. De winnaars gaan ook op bezoek bij een bekende ondernemer. Voor een bestuurstafelgesprek en om stiekem een beetje te netwerken. Je netwerk is immers heel belangrijk als ondernemer ?

Waarom zou je vrijwilligerswerk doen als ondernemer, je hebt het immers al druk genoeg

Als je wat ruimte in je agenda hebt en je wilt een maatschappelijke bijdrage leveren is de Masterclass Ontluikend Ondernemen wellicht leuk voor jou. Je doet het niet alleen voor jezelf. De stralende gezichten en twinkelende ogen van de kinderen spreken boekdelen. Naar het ondernemerschap kijken via de ogen van kinderen is ook heel leuk. Hun creatieve oplossingen voor ondernemersuitdagingen maakt dat dit vrijwilligerswerk zo leuk en belonend is. 

We hebben onze Masters ook gevraagd waarom zij vrijwilligerswerk zijn gaan doen en wat ze er zo leuk aan vinden:

  • Iets terug doen voor de maatschappij;

  • Mijn talent voor een maatschappelijke doel inzetten;

  • ‘De jeugd heeft de toekomst’ en hoe mooi zou het zijn als dat via ondernemerschap kan zijn;

  • Kinderen inspireren om na te denken over een carrière als ondernemer;

  • Iets voor een ander doen is ook leuk voor mezelf;

  • Het is zo leuk om met kinderen te werken. Ze hebben hele creatieve ideeën. Geweldig dat ik een kleine bijdrage mag leveren aan het ontluiken van hun potentieel;

  • Een beetje extra aandacht voor de kinderen;

  • Zelfontwikkeling: je doet nieuwe inzichten op, je kijkt met andere ogen naar het ondernemerschap, je leert nieuwe dingen zoals lesgeven / didactische vaardigheden;

Bekijk hoe Party4Seasons en Persy zich voorbereiden op de finale

De teams hebben innovatieve oplossingen bedacht waarmee ze in de finale van 2018 stonden. RTV Zaanstreek maakte er een mini documentaire over (2:32min.). Een van de teams heeft een heus promofilmpje opgenomen en het andere team is de bedenker van ‘Minutenstraal.’

Lijkt het jou leuk om als Master een groepje kinderen te begeleiden? Of wil je meer weten over de rol van Masters in de Masterclass Ontluikend Ondernemen?  Direct enthousiast? Meld je dan aan als Master.