Blog

Inspiratiesessie in corona tijd, hoe ziet dat eruit?

maandag 6 september 2021

Vol enthousiasme startte Callista van den Heuvel in januari 2020 als regiomanager bij Ontluikend Ondernemen. Ze stond in de startblokken om zoveel mogelijk scholen mee te laten doen met het Masterclassprogramma. Maar toen kwam de welbekende kink in de kabel, corona. Nog net voor afgelopen zomervakantie hebben de Masters weer voor een klas gestaan met de Inspiratiesessie. Hoe ziet dat eruit in corona tijd? Callista vertelt.

Er heeft weer een Inspiratiesessie plaatsgevonden in coronatijd, hoe was dat?

Ja, wat waren we blij dat we weer welkom zijn op de scholen en naar binnen mogen, al leek het toegangsbeleid per school wel te verschillen.
We waren welkom op de Dreefschool in Haarlem en met Master Robbert, Monique en Peter hebben we in totaal aan 80 kinderen een Inspiratiesessie gegeven. 

De juffen werden erbij betrokken qua voorbereiding en begeleiding in de klas. Deze groep enthousiaste leerlingen gingen vooral mét elkaar aan de slag. In een vlot tempo kwamen ongeveer alle facetten van het ondernemerschap voorbij en hebben we ook gekeken met de leerlingen waar hun talenten liggen. Waar zijn ze goed in, wat vinden ze leuk en hoe kunnen ze elkaar aanvullen en helpen. Via gerichte vragen, opdrachten (waaronder een mini ondernemersplan), een Kahoot quiz, inspirerend filmpje, pitch tips mochten ze aan het einde een pitch houden over hun bedachte start-up. 

De één een beetje wiebelend op de benen en een ander vol overtuiging en er was in korte tijd zelfs een prototype van een hippe zonnebril ontwikkeld. Er werd zelfs een idee geopperd van een oplaadbare en draagbare batterij voor je auto, mocht je geen beschikbare oplaadpaal in de buurt hebben ;) Het is zo mooi om te zien waar het jonge brein al over nadenkt.

Het is echt geweldig om de kinderen zo bezig te zien. Vooral de leerkracht ziet dan soms heel andere kanten van kinderen naar voren komen.

Tijdens corona periode worden vrijwel alle ondernemers uitgedaagd zich op een andere manier staande te houden. De ene ondernemer hield ineens meer tijd over of moest zelfs sluiten, horeca en fysieke winkels, en is op zoek gegaan naar andere kansen. Terwijl andere ondernemers en bedrijven nog nooit zo druk zijn geweest, zoals online winkels en pakketbezorgers. Er ontstond een andere manier van bedrijfsvoeren en daardoor zijn er weer nieuwe initiatieven ontstaan. Een ondernemer zit nooit stil en blijft zich ontwikkelen, een leven lang. Daarom vind ik het belangrijk dat je hiermee al jong begint.

Waar begon jouw passie voor ondernemen?

Als kind was ik heel creatief en schuilde er een ondernemer in mij. De laatste twee, drie jaar van de basisschool begon ik met het zelf maken van sieraden. Gaf ze cadeau aan vriendinnetjes, waardoor hun moeders, buurvrouwen en via de school ook interesse kregen. Zij wilden mij ervoor betalen, hoe leuk was dat! Dit heb ik tot aan de middelbare school gedaan. Ik had geen idee wat ondernemen was, al zat het wel ergens in de familie. Daarmee bleef het op hobby niveau. Toen ik over Ontluikend Ondernemen en het programma hoorde, was ik meteen enthousiast.

Het belang van ondernemersvaardigheden

Sommige kinderen krijgen het ondernemerschap vanuit huis mee en worden daarin  gestimuleerd. Andere kinderen zijn niet bekend met ondernemen, maar kunnen wel fantastische ideeën hebben. Tijdens de Masterclass leer je skills, je eigen talenten ontdekken, wat je de rest van je leven meeneemt. Of je nou ondernemer wordt, productontwikkelaar, teammanager of docent. Ik zou dit zelf maar wat graag hebben meegekregen op de basisschool.

De 21e eeuwse vaardigheden en het blijven ontwikkelen van jezelf zijn onmisbaar voor nu en in de toekomst

Begin 2020 zijn we vol enthousiasme gestart met 15 scholen, maar door corona konden we niet verder gaan met het programma. De stichting heeft ondertussen niet stil gezeten. We hebben de Inspiratiesessie ontwikkeld en hier vorig jaar een pilot van gedraaid. Daarnaast zijn we gaan nadenken over de toekomst van Ontluikend Ondernemen en het fundament is gelegd voor de ontwikkeling van een interactief platform. Een plek waar scholen en ondernemers zich kunnen inschrijven, samenkomen om bijvoorbeeld, ideeën uit te wisselen, te netwerken. Daarbij vindt je op het platform al het lesmateriaal van onze twee programma’s.

Waarom vind je SOO en Inspiratiesessie belangrijk?

Ondernemendheid geeft je zoveel vaardigheden waar je de rest van je leven wat aan hebt. Om leerlingen op jonge leeftijd kennis te laten maken met ondernemen en wat er allemaal bij komt kijken. Vorig jaar wilde een ondernemer met verschillende restaurants in Soest graag meedoen. Zo kunnen de kinderen kennis maken met het ondernemerschap, maar ook de horeca én hun prachtige bedrijf. “Wellicht komt er in de toekomst nog een leerling bij ons werken om ervaring op te doen en ik draag mijn enthousiasme graag over!”  Dat is waar wij het voor doen.

SOO wil lokale ondernemers en het onderwijs dichterbij elkaar brengen en zo ondernemendheid stimuleren

Wat betekent de Inspiratiesessie voor een school?

Het is een goede kennismaking met de ondernemersvaardigheden en om een idee te krijgen van onze Masterclass. Voor de docenten is het een fijne afwisseling en kunnen zien hoe de kinderen reageren op de workshop. Via ons platform willen we het de scholen en kinderen zo makkelijk mogelijk maken. Hier stellen wij het lesmateriaal gratis beschikbaar bieden wij begeleiding, training en ondersteuning. De workshop beslaat een dagdeel, een ochtend of middag waarbij de leerkracht zelf ook aanwezig dient om de tijd te bewaken en te assisteren met de opdrachten.

Wij willen de nieuwsgierigheid triggeren en zo de kinderen inspireren. Voor de school en leerkracht is het een afwisseling én verrijking van het lesprogramma. School en leerkracht maken kennis met OO en krijgen een voorproefje van onze Masterclass waarin kinderen echt aan de slag gaan. Wij ondersteunen bij het matchen van lokale ondernemers aan de omringende scholen. Zo willen wij samen met hen bijdragen aan de gemeenschap. Het is een erg leuke en afwisselende workshop waaruit de mooiste ideeën kunnen ontstaan en de kinderen vaak de onderwijzers verrassen en soms zelfs verbazen.

Wij kunnen niet wachten om komend schooljaar zoveel mogelijk scholen te verwelkomen én bij de deelnemende kinderen het ondernemersvuur aan te wakkeren!

Hoe kunnen scholen een Inspiratiesessie aanvragen?

Wil je graag dat wij bij jouw in de klas komen voor een sessie? Klik dan hier om je gegevens achter te laten. Wil je aanvullende informatie? Lees hier meer over de sessie. Wij zien deelname aan de Inspiratiesessie als een voorwaarde om aan de Masterclass mee te doen.

Én volg ons via social media: LinkedIn, Instagram, Facebook én abonneer op onze nieuwsbrief!