Blog

Wat is de inspiratiesessie Ontluikend Ondernemen

dinsdag 24 december 2019

Leerlingen uit groep 7 en 8 op basisscholen leren de beginselen van het ondernemen tijdens de inspiratiesessie Ontluikend Ondernemen. In een interactieve gastles ervaren de kinderen wat het inhoud om ondernemer te zijn.

Met support van een jonge ondernemer en master van Ontluikend Ondernemen gaan de leerlingen aan de slag. Ze bedenken een start-up, pitchen hun idee voor de klas en met z’n allen kiezen ze twee toffe ideeën die ze gaan uitwerken.

Het programma van de inspiratiesessie 

De gastles kan al gegeven worden vanaf 1,5 uur. De voorpret begint al een paar dagen voor de inspiratiesessie. De leerlingen vullen namelijk een vragenlijst in zodat ze al een idee krijgen van wat ondernemerschap nou eigenlijk is.

Deel 1: In gesprek met een jonge ondernemer

De jonge ondernemer begint de inspiratiesessie met het verhaal achter zijn/haar bedrijf. In een gesprek met de klas wordt besproken welke kwaliteiten je nodig hebt als ondernemer en welke acties je moet uitvoeren om van je idee een succesvol bedrijf te maken.
Bovenal laat de jonge ondernemer zien wat voor avontuur het is om een bedrijf te starten. Ondernemen is eigenlijk een spel. Onze slogan “ondernemen is het nieuwe gamen” is dus niet zomaar uit de lucht komen vallen.  

Deel 2: Mini-masterclass Ontluikend Ondernemer

De leerlingen hebben nu een beeld bij wat ondernemen is. In de volgende 2 uur volgen ze een mini-masterclass om van idee naar start-up te gaan. De leerlingen verzinnen een bedrijfsidee en pitchen dit idee voor de klas.

We kiezen met z’n allen twee leuke ideeën en verdelen de klas in teams. Ieder team gaat aan de slag met een opdracht zoals ‘wat wordt de naam?,’ ‘wat is het product?,’ ‘hoe gaan we het promoten?’ en ‘wat gaat het kosten?’

De mini-masterclass wordt afgesloten met interactieve quiz over de lesstof én twee pitches waarin de start-ups gepresenteerd worden.

Aansluiting op het lesprogramma

In de inspiratiesessie van de Masterclass Ontluikend Ondernemen komen diverse thema’s aan bod die in groep 7 en 8 op de agenda staan. Communiceren, organiseren, plannen, uitwerken en presenteren zijn voorbeelden van activiteiten die in de Masterclass plaatsvinden. Een win-win dus ;)

Vraag de gratis inspiratiesessie aan

Is de inspiratiesessie iets voor jouw klas? Of wil je meer weten? Stuur ons een bericht op info@ontluikend-ondernemen.nl. We komen graag langs voor een kennismakingsgesprek.

Download de flyer hier.

PS: Benieuwd naar de winnaars van 2019.