Blog

Winnaars 2018 bekend!

donderdag 14 juni 2018

Felien, Mila, Maite en Sienna van basisschool Montessori Onderwijs uit Purmerend winnen de Enforz Ontluikend Ondernemen Trofee 2018 voor groep 8-leerlingen
Masterclass Ontluikend Ondernemen leert groep 8-leerlingen te ondernemen

Felien, Mila, Maite en Sienna uit groep 8 van basisschool Montessori Onderwijs uit Purmerend winnen de finale van de Masterclass Ontluikend Ondernemen en daarmee de Enforz Ontluikend Ondernemen Trofee 2018. Zij bedachten Dare2Wear, dat oude en te klein geworden kleding hergebruikt (omdat het zonde is om weg te gooien). De Masterclass Ontluikend Ondernemen stimuleert ondernemerschap bij groep 8 leerlingen door hen een idee voor een bedrijf te laten bedenken en te coachen door vrijwilligers uit het bedrijfsleven. Op 30 mei vond de vijfde landelijke finale van deze ondernemers-talentenjacht plaats

“Dare2Wear blonk uit door een hele soepele presentatie. Het bedrijf draait niet alleen om het hergebruiken van tweedehands kleding, deze dames droegen zelf ook iets tweedehands. Dat is natuurlijk erg sympathiek. De naam was goed gevonden: die slaat op iets durven dragen; de 2 slaat op het tweedehandse. Bovenal is het haalbaar om het te realiseren. Kortom, als je nu al nadenkt over wat er in de maatschappij speelt en waar er behoefte aan is, dan staat je een mooie toekomst als ondernemer te wachten”, aldus Peter Reijns, oprichter van de Masterclass Ontluikend Ondernemen en hoofd van de jury.

Eline, Esmee, Famke en Kimberly van basisschool Visser ‘t Hooft uit Castricum wonnen de publieksprijs van de Masterclass Ontluikend Ondernemen. Zij bedachten GoGo!, dat jongeren (8-12 jaar) en 65-plussers met elkaar verbindt. Er is meer dan 1.600 keer gestemd voor de publieksprijs; GoGo! kreeg meer dan 38 procent van de stemmen.

Ondernemerschap mogelijk maken
“Leerlingen worden bij onze Masterclass Ontluikend Ondernemen in groepjes uitgedaagd om een idee voor een onderneming te bedenken, een bedrijfsplan te schrijven, hier een video voor te maken, geld op te halen om het plan te realiseren en het uiteindelijk te presenteren in een finale. Er zijn zelfs echte pop-up vestigingen door groep 8ers geopend na de masterclass. Een leuke en innovatieve manier om ondernemerschap te stimuleren”, aldus Reijns.

“Het is gigantisch leuk om te zien wat ze allemaal bedenken. Een goede ondernemer is creatief en dat zijn die kinderen natuurlijk als geen ander. De ervaring van de mentoren is daarbij een welkome toevoeging. Misschien komt de nieuwe Elon Musk of Bill Gates in de toekomst wel uit Nederland. Dat is wel hetgeen waar we aan hopen bij te dragen.”

Geen gebrek aan enthousiaste scholen of leerlingen
De masterclass begon als MVO-doelstelling van Enforz, het interim-managementbureau van Reijns. Nu het aantal deelnemers elk jaar groeit, vraagt het initiatief om nog meer aandacht om tot volle wasdom te komen. Reijns: “Op dit moment staan er leerlingen op de wachtlijst, die graag de masterclass zouden willen volgen. Helaas kunnen we de huidige vraag nog niet bolwerken. Op dit moment komen we mentoren en sponsoren te kort, want er is absoluut geen gebrek aan enthousiaste leerlingen en scholen.”

Over de Masterclass Ontluikend Ondernemen
Masterclass Ontluikend Ondernemen is een initiatief van Enforz, een interim-managementbureau. Het is in 2014 opgericht om kinderen ondernemender te laten worden en ze de nodige skills voor de 21e eeuw te leren. Zie voor meer informatie: kickofftalent.nl. De Masterclass is onder andere mogelijk gemaakt dankzij Enforz Ondernemende Interim Managers, de gemeente Zaanstad, Routz, Bos & Haeck en Brandend Zant.