Over Ons

Voor wie?

De Masterclass Ontluikend Ondernemen is een initiatief voor leerlingen uit de groepen 7 en 8 van de basisschool. De leerlingen worden in de periode februari tot en met mei in teams uitgedaagd een idee voor een start-up te bedenken en uit te werken.

Na een kennismaking en introductie leren de kinderen in vier lessen hun bedrijfsidee om te zetten in een bondig ondernemingsplan. Vervolgens krijgen de teams een pitchtraining, waarna de teams hun ondernemingsplan presenteren aan de school, de ouders en natuurlijk medeleerlingen.

Vanuit alle inzendingen beoordeelt de selectiecommissie vervolgens welke zeven finalisten in de Grande Finale mogen pitchen voor de titel: Ontluikend Ondernemer 2020.

Wat leren de kinderen van groep 7 en 8?

De leerlingen worden opgedeeld in teams. Ze leren omgaan met alle facetten van het ondernemen. Ze krijgen lessen in ondernemersvaardigheden zoals financieel inzicht, planning en presenteren. Daarnaast komen sociale aspecten, ookwel 'life skills' genoemd aan bod. Bijvoorbeeld samenwerken, verdelen van taken en het ontdekken van elkaars talenten.

De op school ontwikkelde vaardigheden kunnen op deze manier in praktijk worden gebracht. Daarnaast vormen creativiteit en het ontwikkelen van een ondernemende houding de hoeksteen van de Masterclass.

Wat is het belang voor de kinderen?

In het programma worden ondernemingszin en eigen initiatief van de leerlingen gestimuleerd. Ze nemen een kijkje in de keuken van ondernemers en de leerlingen worden bewust gemaakt van hun eigen verantwoordelijkheid voor hun toekomst.

Tevens zorgt ondernemendheid voor een betere uitgangspositie naar het vervolgonderwijs van de leerlingen. Via de Masterclass wordt ook de omgeving van de leerling –  familie, vrienden en buurt –   bij de school betrokken. Ze schakelen ook hun netwerk in. Want ondernemen doe je niet alleen!

Hoe werkt de Masterclass?

Stichting Ontluikend Ondernemen faciliteert het lesprogramma, een praktische tooling voor het vastleggen van het huiswerk en kan Masters beschikbaar stellen om het lesprogramma te geven. 

Voor de leerlingen is het nóg leuker als de scholen of de omgeving (ouders, lokale ondernemers etc.) een aansprekende Master helpen te vinden. Zo wordt de herkenbaarheid voor de leerlingen vergroot. 

Het lesprogramma en praktische tools om het huiswerk vast te leggen zijn beschikbaar via deze website. Wil je meer weten over het programma of je aanmelden? Mail ons dan op  info@ontluikend-ondernemen.nl. In overleg met de schoolleiding (of meester/juf) worden de lesuren en tijden bepaald. Het programma vind je hier